nyelv-ész blogja

...csak nyelvelek ész nélkül...?

Naptár

január 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

Címkék

10.04 (1) 110 (1) 2024 (1) 2028 (1) 9/11 (1) abev (1) acpi (3) ajka (1) ákos (1) aktiválás (1) amerikai (1) android (2) Android 6 (1) ányk (1) apple (3) aquos (1) áram (1) asus (3) atomenergia (1) atomhulladék (1) autó (1) autós üldözés (1) bagó (1) bkv (1) blackberry (1) borz (1) brasero (1) broadcom (1) budakalász (1) budapest (1) budapest olimpia 2024 (1) budapest olimpia 2028 (1) bullitt (1) canon (1) celeb (1) charger (1) cinnamon (1) circenses (1) clamav (1) csaba (1) css (1) d630 (1) daka (1) ddr (1) dell (1) design (1) dimitrov (1) dohány (1) dv (1) dvd (2) egészségügyi (1) egyterű (1) elf (1) et (1) Facebook (1) fék (1) felmérés (1) fiók (1) firefox (1) firewall (1) fireworks (1) fiúk (1) flv (1) foci (1) franciaország (1) füst (1) G2 (1) G3 (1) google drive (1) google integráció (1) greenpeace (1) gufw (1) hende (1) hőerőmű (1) holocaust (1) hp (1) hplip (1) huawei (1) hulladék (1) idióta (1) ikon (1) install (1) intel (1) ios (1) iOS7 (1) ipad (1) iphone (1) irq (3) java (1) jdownloader (1) józsef (1) kde (1) kékhalál (3) kertész (1) kína (1) kino (1) király (1) kispál (1) kolontár (1) konteo (1) korona (1) lex (1) LG (2) libsane (1) lide (1) linux (22) linux mint cinnamon (1) live (1) lts (1) mal (1) marshmallow (1) mcqueen (1) média (1) media (1) micorsoft (1) mint (2) moonlight (1) motorhead (1) motörhead (1) mount (1) mustang (1) ndk (1) nemo (1) népszava (1) nokia (1) nosztalgia (1) ntfs (1) Nyaralás okostelefonnal (1) olimpia (2) olimpia 2024 (1) öngondoskodó (1) opensuse (4) opni (1) orbán (1) összeesküvés (1) outlook (1) panem (1) pipelight (1) pirézek (1) print (1) qualcomm (1) reform (1) rendszerváltás (3) sane (1) scan (1) seggfej (1) sharp (1) silverlight (1) smartphone (1) sony (1) steve jobs (1) sun (1) suse (1) suv (1) suzuki (1) swift (1) symbian (1) szelektív (1) szélsőjobb (1) szén (1) szklerózis (1) szurkol (1) tab mix plus (1) táplálkozási tanácsok (1) társadalom (1) téri (1) terminator (1) timföld (1) troll (1) tűzfal (1) tűzijáték (1) tweak (1) ubunti (1) ubuntu (14) ufw (1) unity (1) usability (1) vaio (1) veszély (1) viktor (1) vörösiszap (1) w (1) wifi (2) windows (4) windowsmobile (1) Windows Phone (1) WP (1) WP8 (1) zenbook (1) női és férfi szemmel (1) Címkefelhő

Elegem van a Microsoftból

2019.04.24. 21:32 :: nyelv-ész

Elegem van a Microsoftból. Elegem van abból, hogy az elmúlt negyed század egyetlen valamirevaló Microsoft fejlesztését, a Start menüt évek óta módszeresen nyírják, ahogy tudják. Nem ma kezdtem az ipart, én is kitanultam anno a config.sys és autoexec.bat konfigurálás fortélyait. Végigéltem a különböző Windowsok minden búját-baját, és az egyéb Ms produktumok kreténségeit. Valahol a Windows 7 körül végre úgy tűnt, vége a marketingesek ámokfutásának, és végre csak simán működik minden, és nem azzal megy el az ember ideje, hogy könyékig túrja a rendszert ahhoz, hogy valamennyire működjön. De a Billy Company nem nyugodott... Jött a Win8, a 8.1, és az újabbnál újabb baromságok, hogy hogyan butítsunk le asztali operációs rendszereket egy tablet szintjére. Ezt különösen annak fényében láttam nevetségesnek, hogy addigra az otthoni gépeket már mind valamilyen Linux disztróval működtettem, és csak a céges masinákon futott a redmondi csoda.

Most újabb agymenés jön, ami persze a "felhasználói élmény növelése" című bullshittel próbálja elfedni a marketingesek trükkjeit, hogy évről évre olyan üveggyöngyöket szórjon a nép elé, ami újabb verziók megvételére készteti a fogyasztót. Pedig leszámítva néhány fészbúklovagot, a felhasználó legnagyobb élménye egy jól működő, kézreálló, gyorsan megszokható rendszer.

Mondtam már, hogy elegem van a Microsoftból?

Szólj hozzá!

Elegem van az érthetetlen táplálkozási tanácsokból!

2019.02.20. 08:10 :: nyelv-ész

Elegem van, főleg, mert nem értek belőlük egy kukkot sem. Most épp a Dívány menetrend szerinti meghalsz-ha-ezt-eszed cikke akasztott ki. Mi a túró az, hogy "feldolgozott élelmiszer"??? A kenyér például az? Hiszen valamilyen gabonából van feldolgozva. Akkor ne együnk kenyeret, hanem legeljünk a búzamezőkön?

Ez pont olyan, mikor a muter közli, hogy ne hozzak neki vajkrémes süteményt. Honnan a halálból kéne tudnom, hogy melyik sütemény "vajkrémes"? A feketeerdő torta az vajkrémes? És a dobostorta? Kezdjek az interneten bogarászni tortareceptek után, hogy vajon melyik miből áll? Vagy rajtam kívül mindenki élelmiszeripari szakértő, csak én vagyok ennyire tájékozatlan?

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozási tanácsok

Google Drive a nemo-ban

2018.05.13. 12:09 :: nyelv-ész

Egyszerű, ha már tudja az ember hogy a gnome control center telepítésével kell kezdeni:

 >  sudo apt-get install gnome-control-center gnome-online-accounts

 >  Exec=env XDG_CURRENT_DESKTOP=GNOME gnome-control-center --overview

A többi már egyértelmű...

 

Szólj hozzá!

Címkék: linux nemo google drive google integráció

Hibernált NTFS mount

2018.05.13. 12:07 :: nyelv-ész

Jó, tudom, az ro opciót nem akkora tudomány a mount parancsba beírni, de az alábbi módszer mégis egyszerűbb, gyorsabb, lásd a videóban:

https://youtu.be/vJN2PUF6tSI

A lényeg, hogy a Beállítások-Lemezek megnyitása után az adott lemez hibernált partícióján a Csatolási opcióknál kivesszük az automount elől a pipát, majd a paraméterek végére beírjuk: ,ro

Mivel parancssorban rendre elcseszem a volume nevét, így ezzel a módszerrel megkímélem magamat a szívástól :-)

 

Szólj hozzá!

Címkék: linux mount ntfs

Bécs, 1984

2018.03.11. 13:09 :: nyelv-ész

wien_pilgramgasse.jpgEgy indexes cikk apropóján visszagondoltam boldogult ifjúságomra, pontosabban 1984 nyarára, mikor is már majdnem felnőttként először jártam a nagybetűs Nyugaton. Három hétig voltunk Ausztriában, Tirol kivételével nagyjából mindenfele jártunk. Bécsben kb. 5 napot voltunk, megnéztük a fontosabb látnivalókat, megkóstoltunk vagy harmincféle sört, és nem jártunk sem a Mariahilferen, sem a Shopping City Süd-ben. Előbbit a metróépítkezés miatti káosz miatt kerültük, utóbbiról meg asse tudtuk, hogy a világon van.

Az igazság kedvéért tegyük hozzá, hogy a konzumidiotizmus legnagyobb hullámai csak évekkel később árasztották el a magyarokat, 84-ben még nem tolongtak a népek az egynapos buszutakért, amelyekre mindenki óriási nagy, ám üres bőröndökkel indult.

Jártunk mindenfele a városban, felültünk az Óriáskerékre, megnéztük Schönbrunnt, boroztunk egy grinzingi borozóban, megnéztük a Burg-ot, a természettudományi és a művészettörténeti múzeumot, meg még ki tudja, mi mindent. Tetszett Bécs, bár nem voltunk elájulva tőle. Salzburg, Klagenfurt sokkal jobban tetszett, ezek a városok tényleg képesek elvarázsolni a turistákat . Bécset ellenben egy kicsit tisztább és rendezettebb Budapestnek láttuk, ahol mindig fúj a szél, és emiatt tiszta a levegő. Tetszett az is, hogy az emberek jólöltözöttek, nincsenek málló vakolatú épületek, és úgy általában minden egy kicsit kulturáltabb, mint a mi viharvert fővárosunkban.

Vásárolni nem nagyon mentünk, mivel csóró káeurópaiként rendesen felmálháztunk konzervekkel, és csak kenyeret, tejet vettünk frissen. Persze az nagyon tetszett, hogy a nálunk akkoriban szokásos vizes zsömle és kifli helyett ötvenféle péksüteményből lehetett választani, de igazából annyira nem is értettük, mire ez a nagy tobzódás. Az áruházakat is csak kívülről láttuk, nem vonzottak minket. Nyilvánvaló volt, hogy itt nincs hiánygazdaság, van áru bőséggel, de mi nem azért jöttünk, hogy a drága valutát csokira meg rádiósmagnóra költsük.mirabell_salzburg.jpeg

Újabb mellékszál, hogy a fényképezőgéphez vásárolt színes filmeket precízen becsomagoltuk, de a fényképezőgép otthon maradt...  Emiatt aztán azt találtuk ki, hogy mindenfele, ahol járunk, veszünk sok szép színes képeslapot emlékbe, és fotók helyett majd azokat nézegetjük. Igaz, nem olyan, mint a saját fotó, de legalább meg lehet mutatni az otthonmaradottaknak, hogy milyen is a Mirabell-kert, vagy a Grossglockner. Ma, a kamerás mobiltelefon és az internet korában ezek nevetségesnek tűnnek, de akkoriban nem sejtettük, hogy még a mi életünkben megbukik a kommunizmus, és egyáltalán valaha eljutunk-e még ezekre a helyekre.

grossglockner.jpgCsóró turistaként mindenhol kempingben aludtunk, mert az volt a legolcsóbb. Ráadásul az osztrák kempingek nagyon kulturáltak voltak. Nemcsak tiszták voltak, de a vizesblokkok is messze színvonalasabbak voltak a béketáborban látottaknál. Meglepve tapasztaltuk, hogy svájci és német gazdagék a luxusautóval, székesegyház méretű sátorkölteménnyel, vagy éppen panelház méretű lakókocsival ugyanúgy kempingeztek, mint a lengyel kispolszkis az utánfutóból kihajtható cájggal. Divat volt akkoriban a kempingezés nyugaton, és nem csak a csórók szükségmegoldása, hogy világot láthassanak.

Végül a Wörthi-tótól hazafele megálltunk Grazban is (az de ronda város volt akkoriban, huh!). Mivel annyira jól beosztottuk a valutát, hogy volt még bőven, és mivel belefutottunk egy nagy nyári leárazásba, úgy döntöttünk, hogy terveinkkel ellentétben mégis adunk a shoppingolásnak egy kicsit. A család minden tagja felszerelkezett augusztus derekán, a hőségben egy-egy télről visszamaradt kollekcióból való téli cipővel és kabáttal :-) Nem néztek furcsán a vámnál... ááá, dehogy...

minimundus.jpgA történethez tartozik, hogy csak évekkel később tudatosult bennünk, mi  is a piacgazdaság nagy előnye: azok a cipők még 10 év múlva is úgy néztek ki, mint az újak, pedig nem kíméltük őket. Hát igen, az osztrák is megnézi, mire ad ki pénzt, de ha vesz valamit, attól elvárja, hogy minőségi legyen. Csak itt a keleti végeken, a hiánygazdaságon felnőtt milliók számára az ár a legfontosabb. Nálunk ha valami minőségi, ott rohadhat a boltban, mert a kutya se veszi meg.

Nálunk csak egyvalami adható el: ami olcsó.

Szólj hozzá!

Nyaralás okostelefonnal

2017.07.29. 11:58 :: nyelv-ész

Hadd ne higgyek ennek a felmérésnek:

http://kutyu.hu/cikk/2017/07/27/nyaralas_okostelefonnal_noi_es_ferfi_szemmel

Munkahelyemen a többnyire IT-s kollégák fele nem tudta azt az egyszerű funkciót megmutatni, hogyan kell a lokációs adatait másokkal megosztania. Alaphelyezet: valakivel találkozni akarok, és várom őt például egy parkolóban. Ha az adott helynek volt fészbúkos oldala, azt persze pillanatok alatt megtalálták, és fészbúkon meg tudták osztani. No de mi van, ha egy nagyjából ismeretlen helyen vagyok, esetleg épp lerobbantam kinn a tajgán a kocsival? Akik ezt a helyzetet tudták kezelni, azok mind férfiak voltak, nő egy sem. Ennek fényében a GPS használat 67%-os elterjedtsége a nők között simán kamu. Nem tudom, hogyan készült a felmérés, hogy valós helyzeteket kellett-e a telefonon kezelni, vagy csak egy egyszerű kérdőívet kitölteni, de ha utóbbi, akkor gyanítom, hogy sokan vagy fogalmatlanul töltötték ki, vagy csak hazudtak.

A szelfis statisztikán is jót röhögtem. 20 megkérdezett férfi kolléga közül 3(!) használta életében egynél többször ezt a funkciót. 12-en bevallották, hogy mikor megvették az első szelfi-képes telót, akkor kipróbálták, sőt, volt aki kíváncsiságból még videochat-elt is egyszer rajta, de nem találták ezt a funkciót annyira érdekesnek, hogy gyakrabban használják. Viszont a 20 megkérdezett női kolléga mindegyike(!) rendszeresen használja az előlapi kamerát, sőt nem csak fotózáshoz, hanem kézi tükör helyett is, a smink napközbeni ellenőrzése végett.

Aztán a turizmushoz használt okostelefonos statisztika is necces: a hölgyek valóban aktívan használják az okostelót vásárlásra, így a szálláshelyek lefoglalása, fizetése is gyakoribb náluk okostelóval, mint a férfiaknál. Viszont egy sima városnézős applikáció a többségükön már kifog: 20-ból 16-an bevallották, hogy próbálkoztak már ilyenekkel, de képtelenek idegen helyen az applikáció segítségével tájékozódni, így inkább csak nekiálltak vaktában kóborolni, és ha láttak valami érdekes helyet, akkor megpróbálták az arra vonatkozó információkat az okostelefonjukkal megtalálni.

Mellékszál a témához: amíg az EU-s roaming tarifák néhány hete fel nem szabadították a kötöttségek alól a turistákat, többnyire az online alkalmazások, leginkább a fészbúk külföldi elérésének korlátozott volta miatt jártak pórul a hölgyek. Az offline navigáció lehetőségét nem tudták értelmezni, nem is tudtak ilyenre képes alkalmazásokról. Úgy tűnik azonban, hogy ahol van fészbúk, ott a hölgyek már nincsenek elveszve :-)

Fotózás: ezen is jót röhögtem... Idézem: "...a széles látószögű lencséről 42 százalékuk nyilatkozta, hogy lényegesnek tartja egy okostelefonban a nyaralása során". Az általam megkérdezett 20 férfi közül 6 tudta megmondani, mi is az a széles látószögű lencse, viszont a nők közül csak 1, aki egyébként hobbifotós, és már akkor a teleobjektívekkel álmodott, amikor még azt sem tudta, mi az az okostelefon. A 42%-ot úgy tudom elképzelni, hogy egy tesztben azt kérik, ikszeljem be, hogy az alábbi felsorolásból mi fontos nekem, és én ikszelek veszettül, akár tudom, mi is az, akár nem.

Fotó megosztása: na ennél látszik a legjobban, mennyire a valóságtól elrugaszkodott ez a teszt. A nyaralási fotók megosztására (fészbúkon, naná, hol máshol) 20-ból 19(!) nő válaszolta, hogy igen, neki az nagyon fontos, legkésőbb este a szállodában néhányat feltesz, hogy a baráti köre, családja lássa, élnek még, és milyen jó nekik. A férfiaknál ez 20-ból 14. Ehhez képest az idézett cikk szerint a fotó megosztás a magyarországi megkérdezettek mindösszesen 29%-a számára fontos. Gondolom, itt vagy sokan nem akartak lebukni, hogy valójában a reggeli kakaós csigát is posztolják a fészbúkon, vagy a "megosztás" fogalma nem feltétlen kapcsolódott össze az agyukban azzal a tevékenységgel, amit mindennap művelnek.

A felmérésnek még egy pontját ekézném, mint szerintem teljesen valószerűtlent: ez pedig az ütés- és porálló telefonra vonatkozó adat. A 20 férfi és 20 nő közül egységesen 18-18-an említették, hogy esett már le többször a telefonjuk, tehát a kevésbé sérülékeny telefon a többség számára örömteli lenne. Bónusz: főleg az ájfónosok nem hajlandóak lemondani az esztétikai elvárásaikról, tehát ők továbbra is csupa üveg és alumínium telefont vennének, de olyat, ami emellett bírja a gyűrődést. Az androidos készülékek tulajdonosai inkább az ár és a fizikai méret tekintetében szeretnének kompromisszummentes készüléket: emiatt nem akarnak péklapát méretű, ám katonai szabványú strapatelefont venni.

Szólj hozzá!

Címkék: felmérés huawei Nyaralás okostelefonnal női és férfi szemmel

Az kávézásról

2017.06.30. 17:55 :: nyelv-ész

Baristák potyognak az égből is. Az ország egyik fele mindenféle egzotikus kávék bűvöletében él, sőt, maga főzi a neten vásárolt barista-készlettel. A másik fele meg baszott drága kapszulás szarokat iszik, ahol csak a gép alsó hangon 50-60 ezerről indul, és csak a gyártó kávékapszuláival működik.

Van egy szerényebb réteg, aki a két mániát ötvözi: nem kapszulás gépet vesz, hanem drága spéci kávégépet, ami a szemeskávét is megdarálja (mindig csak amennyi épp kell), és gőzölésre meg egyéb kunsztokra is képes.

És végül vagyok én, akinek a kávé nem hobbi, vagy trendi majomkodás, hanem az, ami eredetileg volt: a reggeli doppingszer ébredéshez. Elárulom, miféle "csodaszerről" van szó, melyhez nem kell se gép, se semmi bohóckodás, és 10 másodperc alatt kész van. Íme:

 nescafe-classic.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Elegem van a Steve Jobs-os cikkekből !

2017.06.29. 22:04 :: nyelv-ész

Az iPhone bemutatásának évfordulója alkalmából megint dől a bulvársajtóból, mekkora géniusz is volt ez a fickó, hogy csak így fogta magát, azt egyszerre csak odaájfónozott egyet a világnak. Mint ahogy a sarki utcalány odasercint egyet a kövezetre, mikor közeledni látja a fakabátot.

Kezdjük ott, hogy az okostelefon nem Apple találmány. Az érintőképernyő sem. Legfőképp az érintőképernyős okostelefon nem az. Akinek volt Nokia Communicatora, Nokia E72-je, vagy SonyEricsson P990-e, később P1-e, az pontosan tudja, hogy nem Jobs találta fel a kanálban a mélyedést. Voltak már a piacon, mobiltelefont, PDA-t, GPS-t és digi kamerát egyesítő készülékek. Tény, hogy volt velük probléma számtalan, nem volt kompromisszumoktól mentes a használatuk. Mellesleg az iPhone a mai napig kompromisszumokkal teli készülék.

Más kérdés, hogy az átlagfelhasználók minimál igényét kiválóan kiszolgálja, csak épp mikor valami bonyolultabbat akar az ember, mint szelfizni a fészbúkra, akkor fogy el a spiritusz a fene nagy innovációból. Itt volt a nagy dobása az Apple-nek: vágólap kell? nem kapsz... tethering, storage megosztás kell? nem kapsz... multitasking? verd ki a fejedből... cserébe kapsz egy halom színes igont, meg "felhasználói élményt", ahogy szép animációkkal lehet ezeket a színes ikonokat lapozgatni. Meg kapsz néhány szoftvert, azok is egyszerűek, mint a faék, de neked nem is kell több.

sharp_aquos.jpgPersze akkor nagy fegyvertény volt a kapacitív érintőképernyő, a fizikai billentyűzet teljes mellőzése, meg az egész formaterv. Nem vitatom az iPhone ilyetén nagyszerűségét. Jobsra jellemző módon azonban kimaradtak akkor alapvetőnek tekintett szolgáltatások, melyekkel Jobs vagy nem volt kibékülve, vagy az Apple belterjességét kívánta erősíteni. Aztán persze bekerültek mindezek az évek folyamán, de Jobs így is tudott akkora hype-ot gerjeszteni az iPhone körül, hogy a fanatikusokat nem érdekelték a hiányosságok.

Egy évtized távlatából azt mondom, az Apple az okostelefonok terén teljesen elvesztette a technológiai iránymutató szerepét. Koreai, japán, és kínai gyártók diktálják az iramot, az Apple meg néha évekig ül a babérjain, mire egy más gyártóknál már jól ismert megoldást hajlandó az iPhone-ban megvalósítani. Design terén egy Sharp Aquos, vagy egy Samsung Galaxy S Edge mérföldekkel veri a továbbra is szappantartó vonalakkal operáló almás céget, de egy középkategóriás Sonyra is kellemesebb ránézni, mint a gyanúsan kályhaezüstre hajazó, alumíniumházas iPhone-ra.

Persze a fanatikusok még mindig vannak annyian, hogy dőljön a profit, de az okostelefonos piacban már nincs akkora potenciál, mint a fénykorban. Kína, India, és sok szegény ország nem kér a túlárazott Apple termékekből, pontosabban nem hajlandó megfizetni, amikor a tizedéért kap okostelefont valamelyik kínai gyártótól. Az Apple kínjában ezekben az országokban máshol már rég kifuttatott készüléktípusokat gyárt, hogy valamelyest megpróbáljon megfelelni az árérzékeny piacok igényének.

Szólj hozzá!

Címkék: apple iphone steve jobs sharp aquos